Contingut principal
L'Esplaiwww.esplai.org

Mirall - La proposta educativa per a la igualtat d'oportunitats


Petits
3 a 8 anys
Mitjans
8 a 12 anys
Adolescents
12 a 16 anys
Famílies
Monitors i
monitores
Activitats
col·lectives
 
Opina

Mitjans 8 a 12 anys

Objectius Educatius

Amb el grup de nois i noies de 8 a 12 anys treballarem, de manera específica, per tal que puguin:

Diversitat
1. Construir de manera positiva la pròpia identitat i la imatge de l’altra persona.
2. Expressar necessitats i sentiments positius i d’afecte envers les altres persones, i evitar la tendència a fer valoracions excessivament negatives.
3. Apreciar la diferència i reconèixer les pròpies limitacions i les de les altres persones amb respecte, però també amb confiança en les potencialitats que té cadascú.
4. Reconèixer els estereotips i els prejudicis en relació al gènere, les persones amb discapacitat i les desigualtats econòmiques. Reflexionar-hi des d’una perspectiva crítica.

Inclusió
5. Mostrar generositat, actitud d’acollir l’altra persona, de donar un cop de mà, de dirigir-se amb tendresa, especialment amb les persones noves que s’incorporen al grup.
6. Valorar el grup, gaudir de les relacions i del treball en comú.
7. Identificar i ser crítics amb les relacions basades en el domini i les actituds discriminatòries.
8. Emprar el diàleg en la solució de les desavinences i els conflictes. Manifestar actituds de respecte cap a valors i opinions diferents.
9. Ser conscients de la importància d’usar un llenguatge no discriminatori amb les altres persones i actuar amb coherència.

Justícia Social
10. Mostrar sensibilitat davant les necessitats de les persones i grups més desafavorits.
11. Desvetllar l’interès per conèixer com s’organitza la societat civil per combatre les causes de l’exclusió social.
12. Implicar-se en alguna acció de millora de l’entorn.

Mètode educatiu

Amb els nois i noies d’aquesta edat acostumem a treballar amb la metodologia del centre d’interès i també amb el mètode de projectes, en funció de la seva maduresa, capacitats i motivació. Ambdues metodologies no són excloents entre sí, sinó que es poden complementar, aportant, a més a més, la dimensió de servei a la comunitat de les pràctiques d’aprenentatge servei.

La publicació del Diari Irriparra és el projecte que proposem als nois i noies d’aquesta edat i, alhora, és un centre d’interès, amb personatges, a través del qual es vertebren les diverses activitats.

El centre d’interès del Diari Irriparra

El centre d’interès que proposem per als nois i noies de 8 a 12 anys es traduirà en un projecte: l’edició del seu propi diari. A través d’aquesta eina tindran l’oportunitat d’aprendre a fer de periodistes, de fotògrafs/es, d’editors/es, de dissenyadors/es... A més, servirà per difondre les seves activitats i experiències, així com el treball que es realitzarà durant el curs al voltant dels eixos temàtics de la proposta educativa.

Hem triat aquesta proposta per diverses raons:

  • Implica directament els nois i noies com a subjectes actius, donant-los protagonisme i reconeixement.
  • Permet estimular els seus hàbits lectors i d’escriptura.
  • Contribueix a reforçar el valor de la diversitat, en tant que les diferents capacitats de cadascú són necessàries per fer el diari, i és un projecte que es pot transversalitzar fàcilment a l’esplai, generant cultura d’intercanvi entre els grups i seccions.
  • Pot ser un instrument per lluitar contra la pobresa i l’exclusió si donem veu als grups més desafavorits, identifiquem necessitat, denunciem injustícies, etc.

De la mà de dos personatges que treballen en la redacció d’un diari: el Paco, periodista i amant de la poesia, que té una discapacitat visual, i la Janna, una fotògrafa intrèpida i molt viatgera, viurem un munt d’aventures i haurem de resoldre un misteri, l’enigma de Maat.

El nom Irriparra (mot basc que significa somriure) correspon a un ocell imaginari, que és la mascota que fa uns anys varen triar els grups de mitjans dels esplais de la Federació Catalana de l’Esplai.

Hem creat una maqueta del diari per facilitar-vos la feina. Només pretén ser un recurs, una guia que en cap cas hauria de limitar la imaginació i el desig del grup de personalitzar el seu diari, crear noves seccions, canviar el disseny, etc. És una maqueta molt senzilla editada a través del programa OpenOffice for kids (Ooo4kids).

+ PDF EL CENTRE D'INTERÈS DEL DIARI IRRIPARRA (seguir llegint més)

+ DESCÀRREGA DEL PROGRAMA (OpenOffice for Kids)

+ PDF DIARI IRRIPARRA

+ PLANTILLA DIARI IRRIPARRA (OpenOffice for Kids)

Per poder obrir la plantilla necessites descarregar-te primer el programa Open Office.

Activitats

+ PDF MITJANS DE 8 A 12 ANYS (seguir llegint més)

Pujar

Federació Catalana de l'Esplai - Carrer Riu Anoia 42-54, 08820 El Prat de Llobregat - Tèl 934747474 - Fax 934747475 - email: federacio@esplai.orgfederacio@esplai.org