Contingut principal
L'Esplaiwww.esplai.org

Mirall - La proposta educativa per a la igualtat d'oportunitats


Petits
3 a 8 anys
Mitjans
8 a 12 anys
Adolescents
12 a 16 anys
Famílies
Monitors i
monitores
Activitats
col·lectives
 
Opina

Petits 3 a 8 anys

Objectius Educatius

Amb el grup de nois i noies de 3 a 8 anys treballarem, de manera específica, per tal que puguin:

Diversitat
1. Tenir cura d’un/a mateix/a.
2. Reconèixer i expressar els sentiments i necessitats a les altres persones.
3. Començar a prendre consciència de les fortaleses i de les limitacions, i acceptar les altres persones respectant la diferència.
4. Conèixer les diferències individuals per raó de gènere, físiques, socials i afectives entre les altres persones i un/a mateix/a, valorant aquesta riquesa amb naturalitat al si del grup.

Inclusió
5. Valorar l’amistat i mostrar una actitud d’acollida afectuosa amb les persones noves que s’incorporen al grup.
6. Prendre consciència de la pertinença al grup i adonar-se’n que tots i totes podem aprendre coses de les altres persones.
7. Diferenciar clarament en el seu entorn proper els comportaments agressius, egocèntrics, discriminatoris, enfront dels comportaments respectuosos, solidaris, afectuosos.
8. Escoltar l’altra persona i aprendre a comunicar-s’hi per solucionar els problemes. Rebutjar l’ús de la força i la violència en la resolució dels conflictes.
9. Dirigir-se a les altres persones amb respecte i amabilitat. Desenvolupar autocontrol en l’ús d’expressions grolleres i discriminatòries.

Justícia Social
10. Ser conscients de les coses realment necessàries i millorar els hàbits de consum.
11. Descobrir com afecta la pobresa a d’altres nens i nenes i expressar rebuig envers aquesta situació.
12. Assumir petits compromisos per millorar l’ entorn.

Mètode educatiu

Amb els infants petits acostumem a treballar amb la metodologia del centre d’interès. El centre d’interès funciona com a fil conductor, com a argument a partir del qual es vertebren els aprenentatges i les activitats. El centre d’interès parteix de les motivacions i interessos dels infants, plantejant situacions i reptes que estimulen els valors humans d’una manera lúdica i atractiva, utilitzant la fantasia, la literatura infantil i diversos recursos escenogràfics.

També en aquestes edats podem introduir la metodologia del projecte i l’aprenentatge servei. Els infants poden començar a entrenar-se en els aspectes de planificació i organització de les activitats i estimular la seva solidaritat, fent coses per a les altres persones i actuant com a ciutadans i ciutadanes compromesos i compromeses.

El centre d’interès d’El món de la Fada Menta

El centre d’interès que presentem per als infants de 3 a 8 anys és el món màgic de la Fada Menta. A través d’aquest personatge, els infants tenen l’oportunitat d’aprendre a tenir cura de les coses, pensar en les altres persones i respectar-les siguin quines siguin les seves actituds i capacitats.

Les amistats de la Fada i les seves històries ens donen exemples per resoldre diferents situacions de desigualtat. La col·lecció de contes Fada Menta està escrita per l’escriptora Gemma Lienas amb un vocabulari adequat a la igualtat de gènere que defensem a la Fundació Catalana de l’Esplai, i el seu ús estimularà el gust per la lectura. A més, els elements fantàstics que els caracteritzen resulten motivadors per als infants.

Els contes que hem triat són 5 : Es necessiten petons, Sóc un monstre, La meitat d’en Jan, Un mirall al cor i Música a la panxa.

+ PDF EL CENTRE D'INTERÈS D'EL MÓN DE LA FADA MENTA (seguir llegint més)

+ IL·LUSTRACIONS FADA MENTA (JPG)

+ PDF IMATGE DEL TRENCACLOSQUES GEGANT DE LA FADA MENTA(color)

+ PDF IMATGE DEL TRENCACLOSQUES GEGANT DE LA FADA MENTA(blanc i negre)

Activitats

+ PDF PETITS DE 3 A 8 ANYS (seguir llegint més)

Pujar

Federació Catalana de l'Esplai - Carrer Riu Anoia 42-54, 08820 El Prat de Llobregat - Tèl 934747474 - Fax 934747475 - email: federacio@esplai.orgfederacio@esplai.org