03.1 Què es l'Aprenentage-Servei

03.2 Aprenentatge-Servei en la proposta compartir


03.3 Aprenentatge-Servei i la participació dels infants i joves
Què es l'aprenentatge-servei

Quan un grup de nois i noies es posa a netejar els entorns d'una font envaïda per la brutícia està fent un servei. Quan un grup de nois i noies se'n va d'excursió i estudia la degradació del bosc a conseqüència de la mà de l'home està fent un aprenentatge.

Però quan un grup de nois i noies pren la decisió de netejar l'indret i a partir d'aquí aprèn a organitzar-se de la millor manera per dur-ho a terme; analitza i interpreta les deixalles que recull; pren consciència del risc de destrucció de la natura i, a més a més, "s'embruta les mans" netejant la font, contribuint d'aquesta manera a millorar l'entorn… llavors el que està fent és un aprenentatge-servei: a través d'una acció de servei a la comunitat, assolir un ampli ventall d'aprenentatges.

Tots tenim l'experiència d'haver après un munt de coses quan hem estat implicats en alguna activitat de servei. Per això l'aprenentatge-servei (ApS) no és una novetat absoluta, sinó la combinatòria feliç i original de dos mètodes prou coneguts: l'aprenentatge basat en l'experiència i el servei a la comunitat. La novetat està en l'encadellat d'ambdós elements, no pas en cadascun d'ells, sobradament coneguts en educació formal i no formal.

Buscant un símil gastronòmic, l'ApS és com el pa amb tomàquet: la barreja enginyosa de tots dos aliments dóna un resultat significativament diferent i molt més saborós que el que tindríem si mengéssim per separat el pa i el tomàquet.

L'aprenentatge-servei és una metodologia educativa inspirada en la filosofia de les pedagogies actives, i compatible amb altres metodologies i estratègies educatives. No pretén ser la panacea de res, ni la solució globalitzadora a tots els reptes educatius actuals, perquè la complexitat de la nostra societat demana més flexibilitat i modèstia que mai. Però, com altres mètodes i intervencions pedagògiques necessàries, l'aprenentatge-servei hauria de ser una oportunitat d'educació per a la ciutadania en algun moment de la vida dels nostres infants i joves.

L'aprenentatge-servei és una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat, en el qual els participants es formen en l'implicar-se en necessitats reals de l'entorn amb la finalitat de millorar-lo.


 

 

Federació Catalana de l'Esplai    www.esplai.org    93 474 74 74