01.1 Presentació
01.2 Els materials pedagògics
 
La proposta educativa Compartir, una eina C2

La proposta educativa Compartir és una oportunitat per aprofundir en una ciutadania compromesa, és a dir, en les experiències d'aprenentatge-servei que l'esplai pot oferir als infants i joves. Durant molts anys, els esplais hem impulsat accions d'utilitat social sense donar-li el nom d'aprenentatge-servei: camps de treball, campanyes solidàries, intervencions directes en els barris per millorar la qualitat de vida dels veïns...

La campanya C2 ciutadans compromesos, impulsada per la Fundació Catalana de l'Esplai, tracta que els infants i joves participin directament en la societat, que actuïn positivament contribuint a millorar l'entorn. I fer-ho embrutant-se les mans, en lloc de només parlar de la importància de la participació, o només practicar jocs i dinàmiques de grup per exercitar habilitats socials. Tot això és interessant, però per aprendre a ser ciutadà cal implicar-se i passar a l'acció.

Per això, la proposta educativa Compartir és un instrument molt valuós d'aquesta campanya, i constitueix una eina per fer emergir les experiències educatives dels esplais en les quals els infants i joves actuen comprometent-se amb la societat que els envolta.
En aquestes experiències, els nois i noies reben, "surten guanyant": en aprenentatges de coneixements, habilitats, actituds i valors... I també donen, creativament, alguna cosa d'ells mateixos a la societat, pensant en els altres i no en sí mateixos.

El projecte Compartir ens ha de servir per buscar, trobar i aplicar la dimensió d'utilitat social i de servei a la comunitat en les activitats de lleure que fem a l'esplai. No ens hem de conformar amb activitats i accions "de consum intern", divertides però tancades en sí mateixes... cal donar un pas més i ajudar els infants i joves a descobrir el que són capaços de fer per millorar l'entorn.
Fem possible una ciutadania compromesa!

Merche García Villatoro
Presidenta de la Federació Catalana de l’Esplai

 

 

Federació Catalana de l'Esplai    www.esplai.org    93 474 74 74