Explorar Catalunya www.esplai.org Contacta Explorar Catalunya Explorar Catalunya


EXCURSIÓ DEL MES DE MAIG

En bicicleta per la Ruta del Ferro
Localització: Recorregut en bicicleta des de Sant Joan de les Abadesses fins a Ripoll (Ripollés)
Longitud: 10 km d’anada i 10 de tornada (12 km fins a Toralles)
Desnivell: 75 m
Temps aproximat de marxa (anada i tornada): 1,30 h (sense comptar aturades)

Vista de la zona de lleure situada a l’antiga estació de Sant Joan de les Abadesses.
La nostra excursió té com a mitjà de transport la bicicleta.

El mes de maig és ideal per aquest mitjà de transport ja que els dies i la temperatura acompanyen per tal de fer una bona passejada, al temps que gaudim de la natura i el paisatge del pre-pirineu.

Per iniciar la nostra excursió ens desplaçarem fins a la vila de Sant Joan De les Abadesses (Ripollés) on no podem deixar de visitar el seu monestir, el pont vell i tot el nucli antic.

La Via Verda està plenament acondicionada per gaudir del recorregut ja sigui caminant, en bicicleta o fins hi tot en patinet.
Una vegada fet aixó, ens dirigirem vers l’antiga estació del tren que unia Sant Joan de les Abadesses amb Ripoll i Ogassa. Per tal de trobar-la només hem de prendre la carretera que ens porta a Ogassa i en breus metres ens trobarem amb l’antiga estació, rehabilitada en l’actualitat com a zona d’esbarjo amb taules, gronxadors, lloguer de bicis i servei de restaurant.

Una vegada aquí i en suau descens anirem recorrent els primers kilómetres de la Via Verda, perfectament habilitada pel passeig en bici o a peu.

El camí disposa de bancs, papereres, tunels il·luminats amb energia solar, senyalització de creuaments, kilometratge… tot el necessari per gaudir del camí sense la continua angunia dels cotxes. Aquest fet possibilita que aquest recorregut sigui apte per a tothom.

El pantà de Cal Gat és una de les sorpresses que ens depara aquest agradable recorregut.
Durant el recorregut trobarem dos petits espais naturals on poder aturar-nos a gaudir de la natura al pas de la Via Verda.

El primer dels dos espais és una zona per observar aus, en una petita resclosa del riu Ter, la qual disposa d’un petit observatori per veure aus i d’una petita passera de fusta en un indret de bosc de ribera.

Ja a l’entrada a la vila de Ripoll, també ens podrem acostar al riu Ter i el seu bosc de ribera, en aquest cas aurons, pel tal de gaudir de la màgia i l’encant dels boscos arran d’aigua.

Torre del Monestir de Santa Maria a Ripoll.
Som a Ripoll. Una vegada finalitzada oficialment la Via Verda, podem reseguir pels carrers de la capital del Ripollés per acotar-nos a la Plaça Abat Oliva, on no podem deixar de visitar el seu emblemàtic monestir.

Ara només ens resta desfer el camí fet fins ara, però ara en lleu pujada fins arribar de nou a Sant Joan de Les Abadesses.

La Via Verda encara continua prop de dos kilómetres més enllà de Sant Joan, fins l’antiga estació de Toralles. Des d’aquí s’està treballant per enllaçar la via fins a la veïna vila d’Ogassa. Els treballs estan iniciats pero encara resta feina per tal d’aconseguir suavitzar algunes pujades i fer aquest tram de la via accesible a tothom.

Per saber més:

http://www.ffe.es/viasverdes/index.html
http://www.santjoandelesabadesses.com
http://www.ajripoll.org